16 februarie 2020
Anul ăsta Lăsatul Secului (“a fost lăsatul, secule” îi zice Coana Efimița lui Leonida) coincide cu Ziua Mărțișorului, 1 Martie.
Timp de 6 săptămâni până la Paști, pe tot cuprinsul țării, popii de rând, arhidiaconii, episcopii, înalt presfințitii, mitropoliții și însuși Prea Fericitul Daniel cel Sumbru vor ține slujbe în care vor preamări faptele Mântuitorului: vindecarea slăbănogului din Capernaum, vindecarea fiului lunatic, apropierea lui Iisus de leproși, ciumați și bolnavi cu iubire și compasiune, etc.
Oile Domnului vor asculta cu falsă smerenie, vor bate mătănii și își vor face cruci dar numai până când vor ieși din biserică. După aia vor uita totul și își vor spune:” Cum p**a mea să mă apropii eu de un ciumat, lepros sau de unul care are coronavirus, poate să fie tata, mama, copilul, lasă-mă, bre, cum adica (vorba lui Ciolacu), să iau și eu fro boală, Doamne-Ferește!!”
Este cazul unei familii care nu a vrut să mai primească în sînul ei pe unul dintre ei care a fost inițial suspectat de infectare cu coronavirus deși ulterior boala a fost INFIRMATĂ!
Dar credincioșii noștri, nu și nu! Du-te, băi dracu’ d-acilea, te-ai îmbolnăvit, asta e, mergi cu Dumnezeu, te-o vindeca el, lasă-ne pe noi, noi avem treabă noastră, cum dracu’ te-ai îmbolnăvit tocmai tu, asta e, să îți fie de bine!
Mulți ar spune că e un exemplu singular, noi nu suntem așa, doar am fost la biserică, am ascultat smeriți ce ne-a zis Daniel despre ajutorul pe care trebuie să îl dăm aproapelui nostru lovit de boală.
Eu zic că nu e un caz singular. Adică, dacă mâine ne-ar lovi această Apocalipsă demnă de filmele horror, mulți s-ar comporta așa. Lasă-ne dom’ne cu ce zic popii, cu dragostea aproapelui, cu slujbele, cu Mântuitorul, el avea puteri magice, noi vrem să trăim, morții cu morții, vii cu viile😂!
Ion Ghica povestește în “Ciuma lui Caragea” că în timpul ciumei, cărătorii de cadavre aruncau intenționat hainele bolnavilor în curțile celor pe care voiau să se răzbune pentru a-i îmbolnăvi.
Dar, altfel, toți mergeau la biserică și ascultau smeriți cum Iisus s-a apropiat de leproși și ciumați, i-a îmbrățișat și ăia s-au vindecat.
Boii, însă, nu au înțeles că asta s-a petrecut nu fiindcă era un vrăjitor ci pentru că El știa că iubirea aproapelui și credința lor i-a vindecat.
Suntem credincioși falși.
Nu mai mergeți la biserică, fățarnicilor, că mergeți degeaba! Popilor, nu mai predicați degeaba, și voi știți că e așa!
25 februarie 2020
Coronavirusul ăsta pare că s-a născut pentru a testa comportamentele umane vechi de când lumea și pământul. Dacă lucrurile scapă de sub control vom asista îngroziți la situații pe care până acum le vedeam doar în filmele apocaliptice: panică în loc de calm, disperare în loc de rațiune, egoism versus altruism, haos versus lege și ordine, frică animalică versus curaj, bătaie disperată pentru apă și mâncare, lăcomie și speculă versus onestitate, abandonul celor apropiați loviți de boală în loc de ajutorul dat lor și câte și mai câte.
Doamne Ferește! Să sperăm că nu se va ajunge la asta.
26 februarie 2020
Două lucruri care destabilizează lumea de azi
1. Celor care nu au trăit în comunism le propun să își imagineze următorul scenariu:
Să ne imaginăm că printr-o contorsiune fatală a sorții, de mâine țara cade din nou sub comunismul trăit de noi până în ’89. Economia este naționalizată, granițele se închid, pașapoartele se confiscă, mijloacele de comunicare devin controlate de stat în totalitate, televizorul funcționează 2 ore pe zi doar cât sa vezi un dictator paranoic și gângav care spune poporului că nimic nu contează în afara visului de aur al omenirii- comunismul-, lumea suferă de frig, foame și întuneric, orice șoaptă despre anormalitatea vieții este pasibilă de pușcărie grea, scăparea din gulag este aproape imposibilă, delațiunea este încurajată și te poți trezi în toiul nopții că ești ridicat de acasă fiindcă vecinul te-a turnat că ai uneltit împotriva regimului, etc. Dacă le expui tinerilor de azi acest scenariu – eu fac asta cu copiii mei și prietenii lor – nu își pot imagina asta deși mă cred fiindcă am trăit 33 de ani sub comunism.
Avem cel puțin două exemple azi în lume: Coreea de Nord și mai ales Venezuela unde s-a demonstrat din plin ce poate face comunismul de tip sud-american dintr-o țară prosperă în doar 20 de ani.
2. Al doilea lucru care destabilizează o lume așezată și normală îl constituie războaiele, cataclismele și marile epidemii. Războaiele sunt decise de oameni și pot scoate la iveală lucruri oribile precum ura de rasă sau de clasă, exterminări în masă dar și lucruri nobile precum patriotismul sau eroismul uman; în schimb, cataclismele și pandemiile sunt chestiuni incontrolabile. Aceste din urmă nenorociri scot la iveală comportamentele ascunse în subconștientul teribilei fiare numite om: panica, frica animalică, isteria, supraviețuirea cu orice preț chiar cu prețul omorârii sau abandonării aproapelui său.
Dacă din nefericire, evoluția acestui curios și ascuns coronavirus va fi una greu controlabilă, atunci probabil că vom fi martori ale unor comportamente care ne vor face -sau nu- să reflectăm asupra condiției noastre umane.
27 februarie 2020
Coronavirusul se ia; nu la plămâni ci la cap
De la o vreme încerc să mănânc cartofi copți în loc de pâine; puțină glicemie peste sută, greutate un chintal, chestii-socoteli, vorba lui Nea Bachus. Când ti-e lumea mai dragă, cartofii se termină, hai la colț să mai iau două-trei kile. Băga-mi-aș picioarele, mă duc în piață iar. Nevasta-mea:” Dacă tot te duci, ia și niște paste si niște iaurturi.” Nu știu cum dracu’ am nimerit la Metro. Am parcat, am găsit lângă mașină un cărucior din ăla mare cu care își fac buticarii de la țară aprovizionarea în weekend. Hai să îl împing p-ăsta ce să mai mă duc până la standul de cărucioare. Intru, cam foială. Mă trezesc aruncând în coș vreo patru cutii de paste și de-alea subțiri și groase și răsucite. Iaurt. Ce să iau trei-patru, iau o cutie de 12. Mi-aduc aminte că nevastă- mea mi-a zis să îi iau și mă-sii iaurt, da’ cu fructe , e bolnavă nasol, pe bune. Încă o cutie de 12. Dacă tot sunt aici să iau și cartofi. Dă, bre, un sac, ce să mă mai încurc. Să iau și niște morcovi, mai ronțăi seara când mi se face foame. Ia să iau un sac, ce să mai cîntăresc, mai trebuie la supă. A, și o pungă de mălai, mi-aduc aminte. “Numai la bax zice băiatul, la pungă nu mai sunt”.Ce să fac, băi, cu un bax? ” Atunci la pungi de 5 kile, luați că nu mai e mult”. Parcă sunt fermecat, pun punga mare în căruț. Apă plată și minerală, desigur, la ultima vizită la medic, ăla mi-a zis să beau 2,5 litri minim. Două de minerală, două de plată, baxuri, nu sticle. Raionul de pește, ia uite, știucă mare, parcă îmi aduc aminte că am vorbit odată acasă de o știucă umplută.” Mai mare, mai mică? zice omul cu cizme de cauciuc. Hai, dom’le, mai mare că e de-a noastră”. Hai, fie. Aoleu, lămâi, înapoi la legume-fructe. Să iau o lădiță, totuși, apă plată cu lămâie cum zic nutriționiștii.
La casă cu ditamai vagonul, coadă, firește. Câțiva mușterii imi aruncă priviri complice, adică:”ehe, lasă că suntem deștepți, știm noi ce facem, să vezi de mâine ce o să fie”.
Ajung acasă, o sun pe nevastă- mea: “coboară să cărăm piața”. Madam coboară și se uită crucită la portbagajul deschis. ” Ce ai luat atâtea”? ” Coronavirusul, zic, hai să le ducem sus în p**a mea!”
Asta mi s-a întâmplat azi. Acum stau si fumez, mă uit la meci, ronțăi un morcov și mă gandesc la asta. Aș bate ca un turbat la tobele mele electronice dar e trecut de 12 noaptea și se aude în bloc.
Virușii ăștia te smintesc la cap. Doamne-Ferește!
28 februarie 2020
Băbăieți și fete de la toate televiziunile, ascultați comanda la mine, cum se zicea în armată!
Nu mai aduceți politicienii în studio la dezbateri despre coronavirus! Eventual aduceți-i să vorbească de ale lor- combinații politice, trădări, traseism, lovituri pe la spate, etc.- dar nu despre asta. Nu avem dispoziție să ascultăm pe toți imbecilii care vin și își dau cu părerea despre situația asta.
Aduceți-i pe oamenii de specialitate sau pe cei de la vârful deciziei din instituțiile de specialitate.
Bunăoară, mie imi place de acest secretar de stat de la sănătate pe nume Nelu Tătaru, care deși zici că după mutră și înfățișare vine din trecutul comunist, este foarte precis, clar, ia decizii pe loc, răspunde la întrebări, nu fute musca cu acul la microscop cu detalii inutile, adică face ce trebuie să facă. Omul a constatat că în Gorj niște imbecili de la DSP care probabil fuseseră puși acolo pe pile erau pe dinafară cu gestionarea situației și i-a dat afară. Așa, nene!
Afară cu incompetenții, idioții, șmecherii și corupții din administrația de stat!
7 martie 2020
De când cu beleaua asta a coronavirusului apar întrebări care mai de care mai tâmpite: dacă consumul de usturoi distruge virusul au ba, dacă stropitul cu alcool pe tot corpul ne apără mai bine, etc.
Asta îmi aduce aminte de bancurile cu Radio Erevan din vremea comunismului. Două din ele:
1. Ascultător: Este adevărat că dacă mâncăm roșii multe vom avea o erecție maximă?
Radio Erevan : Este adevărat, cu condiția să înghițiți și aracul!
2. Ascultătoare: Este adevărat că aspirina ne ajută să nu rămânem însărcinate?
Radio Erevan: Este adevărat, cu condiția să țineți pastila de aspirina strâns între genunchi!
Ultima, apărută prin 1988 suna cam așa:
Ascultător: Este adevărat că în România…
Radio Erevan (nerăbdător) : E adevărat, dom’le, e adevărat!
Hai, bă, ce dracu’…Hai sa ne spălăm mai des, deocamdată…
9 martie 2020
Vrem, nu vrem, trebuie să admitem că gestionarea unei probleme atât de grave și neașteptate precum cea cu epidemia asta de coronavirus se face cu autoritate maximă, chestie cu care Europa liberală nu prea este obișnuită – Italia cu atât mai puțin.
În China, partidul comunist nu tine cont nici de democrație, nici de drepturile omului, nu îi pasă nici de ce zic alții, nici de consecințele pe care le suportă oamenii, nici de câți oameni suferă sau mor. Se dă ordin; să se facă un spital în 6 zile, o autostradă în 2 luni, un oraș în 2 ani, nu miști în front, nu ieși din zona carantinată (decât cu prețul unor pedepse de 10 ani de pușcărie sau chiar mai rău) etc.
Europa este intr-o dilemă maximă: se face apel la calm, la responsabilitate, nu se iau măsuri care să lezeze libertățile umane, dar nu prea merge. Imaginile din gara din Milano cu sute de oameni fugind ca în vreme de război sunt dramatice.
Așa se explică de ce în China au fost raportate în ultimele 24 de ore 50 de noi îmbolnăviri iar în Italia 1480 plus vreo 130 de morți. Autoritate și ordine de tip comunist versus respectarea valorilor europene, libertate de mișcare, dar fără respectarea recomandărilor autorităților, dezordine, etc.
Nu imi dau seama cum se pot împăca cele două situații pentru a obține rezultate pozitive maxime. Personal nu voi renunța niciodată la drepturile și libertățile mele de cetățean european pentru reguli autoritariste, nedemocratice; în același timp însă, întotdeauna voi respecta reguli și proceduri, recomandările autorităților, fiindcă am învățat până la vârsta asta că libertatea presupune responsabilități care uneori pot fi o povară.
M-aș bucura să constat că mulți alți oameni gândesc și se comportă intr-un fel asemănător.
Însă, văzând ce se întâmplă în Italia sunt precaut. Să vedem cum ne vom comporta noi. Săptămânile următoare vor fi cruciale.
—————————————————————————————————–
10 martie 2020
Haiducia românească a intrat în funcțiune fiindcă, nu-i așa, orice criză creează oportunități cum se spune în trainingurile corporatiste. Acum, nene, e de făcut niște bani buni își spun unii care se oferă să ducă/aducă clandestin oameni pe ruta Italia – România.
Ar trebui date niște pedepse exemplare, zic eu. Contrabandiști au existat de când e lumea și pământul dar una e sa îți asumi un risc individual cărând droguri sau țigări și alta e să contribui substanțial la răspândirea acestei molime pentru care armate de oameni se străduiesc cu prețul vieții să o limiteze.
Mitul haiducilor care furau de la bogați și dădeau la săraci trebuie distrus. Dintotdeauna nu au fost decât tâlhari de drumul mare. Unii din ei au ajuns șefi de stat iar unul a ajuns cel mai mare criminal al secolului trecut. Îl chema Stalin.
10 martie 2020
Am o nedumerire. Cei 40 de mii de oameni- după cum spun autoritățile – care au venit în ultimele zile din Italia în România, să înțeleg că au venit definitiv? Mă îndoiesc de asta. Fiindcă bănuiesc că știu că nu se mai pot intoarce acolo, cel puțin nu in viitorul apropiat. Dacă totuși e așa, ei ce statut aveau acolo, că doar nu erau turiști? Aveau rezidență, aveau slujbe? Ce este totuși în mintea lor? Ce plan au? Adică dacă aveau acolo un rost oarecare, au renunțat la el? Cred că mulți nu știu nici ei să răspundă la întrebarea asta care ii priveste în mod direct.
11 martie 2020
Coronavirusul ăsta nenorocit pare că a apărut pentru a testa în ce măsură omul anului 2020 a înțeles (sau nu) ceva din istoria lumii ăsteia despre ceea ce înseamnă responsabilitate, adevăr și solidaritate. Este un fel de hârtie de turnesol care ne arată cum suntem de fapt.
Acest micro-organism sferic, cu coarne, frumos colorat, care poate fi reprodus cu succes pe toate imprimeurile vestimentare pare că vrea să ne spună:” Băi tâmpiților, eu nu am apărut ca să vă omor neapărat. Am venit să văd dacă sunteți în stare să-mi arătați în ce măsură puteți fi disciplinați, altruiști, sinceri, organizați, inteligenți și dispuși să acceptați reguli. Sau dimpotrivă, dacă sunteți proști, egoiști, haotici, lacomi, nemernici, indisciplinați și mincinoși. Până veți găsi arma cu care să mă omorâți eu vă pun în față oglinda în care să vă priviți. Ha, ha”!