Duminica trecută, Ioan Rus a apărut la emisiunea Pro TV ”După 20 de ani” în calitate de ministru al transporturilor dar și de vechi politician PSD. Urmărindu-l, mi-am confirmat definitiv părerea că este un personaj prăfuit căruia de-a lungul timpului i s-a construit o aură de ardelean serios, sfătos și competent; în realitate omul este un monument de banalitate, prins și rămas în tiparele învechite ale anilor 2000. Lider al așa-zisului ”Grup de la Cluj” alături de Vasile Dâncu și Vasile Pușcaș, Rus și-a consolidat pretențioasa poziție de șef al PSD din Transilvania poziție din care, de-a lungul timpului a emis opinii și mesaje , de multe ori în contradicție cu liderii ”din sud” , Dragnea, Oprișan, Mazăre sau karatista Olguța. În 2008, în urma unei furtunoase ședinte , ”sudiștii” au câștigat și grupul a fost marginalizat, iar Rus și-a dat demisia din toate funcțiile. A reapărut în guvernul Ponta I ca ministru de interne,  demisionând la puțin timp după numire, oficial din cauza presiunilor invocate la referendumul de suspendare a lui Băsescu, neoficial, din cauza poziției incomode în care îl pusese ”sinuciderea ” lui Năstase.

Acum , Ioan Rus vine și ne explică într-un limbaj simplist și banal cum s-a întamplat politic cu pierderea alegerilor. Vezi, Doamne, s-a speculat propagandistic ca Victor Ponta are eticheta de comunist-atac indirect la Iliescu, desigur- după care ”informația s-a dus în spirală, pentru că nici un sociolog n-a prins spirala aceasta pe care s-au rotit diverse informații și care s-a extins extraordinar în câteva zile , între tururi” ne explică doct domnul Rus.Eu credeam și…chiar credeam, că apariția acestei generații a lui Victor Ponta, ca eu am fost membru al Partidului Comunist Român, fără îndoială. Victor Ponta n-a fost, habar n-are, deci e absurd să-l numeri, comunistule, că nu știe despre comunism nimica, n-a trăit în vremea aia decât în adolescență când se ocupa de altceva decât de ideologie. Avea altele pe ordinea de zi. E relativ absurd. Trebuie să se rupă această idee prin apariția acestei noi generații. Se va rupe în mod firesc.”

Și acum să încercăm să îi explicăm domnului Rus de ce considerăm că este un politruc ardelean desuet și fudul, cu pretenții de ideolog. În primul rând pentru faptul că a fi comunist-adică membru al PCR- e una și a gândi comunist e alta. Nu trebuie neapărat să te te naști între 1921 și 1989 pentru a gândi comunist. Comunismul nu este doar o ideologie; este un virus viu si mortal care poate contamina spiritul unui om indiferent de vremuri și spațiu. Un om contaminat de comunism se va comporta la fel oriunde pe planetă, exact așa cum un om contaminat de ciumă va avea aceleași simptome indiferent dacă a trăit acum 500 de ani sau este contemporan cu noi, dacă a trăit în Europa sau Africa. Comunismul arată la fel în toate țările contaminate, de la comportamentul oamenilor la geometria lucrurilor, de la limbaj la culori, de la modul de gândire la estetică, de la organizare socială la gustul alimentelor. Așadar, domnule Rus, faptul că lui Victor Ponta i s-a lipit eticheta de comunism, nu se datoreaza asocierii cu Iliescu sau chiar cu ”dumneatale” ca să vă citez, ci lui însuși. Ponta este comunist fiindcă a fost-mai bine zis, s-a lăsat- contaminat cu acest virus, chiar dacă s-a născut în 1972; iar decontaminarea a întârziat să vină. Și știți de ce? Fiindcă acest virus blestemat este atât de parșiv încât, culmea, nu te face să te simți rău, fizic, sau chiar psihic, ba dimpotrivă; îți conferă acea stare de beatitudine asemănatoare unui drog puternic, îți distruge simțul realității, te extrage din zona normalului și te transformă într-un posedat. Iar exorcizarea nu ajută. Odată contaminat, vei muri așa fiindcă nu s-a inventat din păcate nici un antidot.

A mai vorbit domnul Rus la Pro TV despre transporturi, despre masterplan, despre șosele și autostrăzi, CFR și necesar de miliarde de Euro. Degeaba; la fel de banal, simplist si neinteresant. Poate că dezinteresul meu față de vorbele sale veneau și dintr-un subiectivism recent. Vineri seară făcusem cei 20 de km care leaga DN 1 de intrarea pe A2 într-un timp record: 118 minute. Cu mașina, desigur.

Un Comentariu pe “Ioan Rus, un politruc banal

  1. I simply couldn’t depart your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is going to be again steadily in order to check out new posts.

Scrie un Comentariu/Intrebare

Adresa de email nu se va publica. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

clear formSubmit